top of page

Péče o první zoubky

Aktualizováno: 15. 2. 2023

Mléčný (dočasný) chrup se začíná vyvíjet už v prenatálním období – v 6. až 10. týdnu. Se 4.–6. měsícem embryonálního vývoje děťátka bývá spojována mineralizace chrupu. Mléčný chrup tvoří 20 mléčných zubů (8 řezáků, 4 špičáky a 8 stoliček). Do konce prvního roku mají děti obvykle prořezaných 8 zubů, do konce druhého 16 a ve věku 2,5 roku by měly mít „venku“ všech dvacet zubů. Před prořezáním prvních zoubků se z děťátka stane malý křikloun, který nechce spát a je celý mrzutý. Objevit se může i zvýšená teplota, zvracení nebo průjem. Dítku můžete ulevit pomocí kousátek, která mohou být naplněna chladivým gelem. Kousáním se masírují a zároveň prokrvují dásně, což usnadňuje prořezávání zoubků. Pro okamžitou úlevu od bolesti namažte dásně speciálním gelem z lékárny. Jako první můžete očekávat dolní řezáky, které se obvykle prořezávají mezi 6. a 8. měsícem. Každé dítě je ale originál, takže na první zoubek můžete čekat i déle.




Jakmile se miminku vyklube první zoubek, je správný čas jej začít čistit. Nejprve je dobré si vybrat správný kartáček, často doporučovaný silikonový prsťáček či otření zoubků gázou nebo plenou je opravdu nedostatečné. Zvolte jemný dětský kartáček, který má hustě osazená měkká vlákna s rovným zástřihem. Výborným pomocníkem pro čištění malinkých zoubků se může stát solo (jednosvazkový/single) kartáček.


Mezi šestým měsícem a prvním rokem vezměte dítě na první návštěvu k zubnímu lékaři. Nejdříve kontroly probíhají spíše formou hry a seznamováním se s prostředím. S dítětem bychom měli doma formou hry nacvičit otevírání a zavírání úst jako u lékaře. Vysvětlete dítěti, že lékař prohlíží pusu zevnitř a že přitom používá malé zrcátko. Zahrajte si doma na zubního lékaře a dívejte se svému dítěti do pusy. Vezměte své dítě s sebou na návštěvu ke svému zubnímu lékaři, až půjdete na preventivní prohlídku. Pomoci mohou i dětské knihy, které popisují prostředí zubní ordinace a prohlídku zubů. Při zavádění rituálu čištění zoubků využijeme instinktivní snahu dětí si v tomto období dávat do pusy vše v dosahu a nabídneme kartáček, formou nápodoby a hry se s ním dítě nenásilně seznámí.


Nebojte se si do dětské pusinky sáhnout (všimněte si na přiložených fotografiích), předpokladem jsou samozřejmě čisté ruce, ale odtažením rtů a přidržením bradičky na zoubky lépe uvidíte a současně si jemně fixujete čelist a hlavičku a zabráníte případnému poranění, pokud se dítě nenadále pohne, a to že tohle malá batolata ovládají bravurně.

Důležitá je poloha dítěte, maličké děti přirozeně u čištění leží na zádech, u nejmenších dětí můžete využít přebalovací pult, nebo čistit zoubky na posteli, na sedačce, na zemi.....kdekoliv, kde máte dost prostoru, bezpečné místo a dobře uvidíte. Pokud doma máte lampu "čelovku", neváhejte ji použít, s přímým osvětlením zubů na čištění uvidíte mnohem lépe.


Zubní pasta je nositelem aktivních látek, které využíváme na posílení a ochranu skloviny zubů, ale pro samotné čištění je na začátku důležitější zvládnutá pečlivá technika a správně vybraný kartáček. Dle nových odborných doporučení se zařazuje dětská zubní pasta již od prvního mléčného zoubku, a to s obsahem fluoridů 1000 ppm. Takto malým dětem, do dvou let věku, se na kartáček nanáší tenká vrstva zubní pasty, která odpovídá velikosti zrnka rýže neboli tzv. umazat štětiny. V tomto věkovém období si dítě ještě neumí vypláchnout ústa a vyplivnout zbytek zubní pasty a téměř veškerou zubní pastu aplikovanou na zubní kartáček spolkne. Nadměrný příjem fluoridů by mohl způsobit skvrny na stálých zubech (zubní fluorózu), které se již v tomto období vyvíjejí v dásni. Od 2 do 6 let může dítě použít množství dětské zubní pasty o velikosti hrášku (dávkuje rodič). Od šestého roku věku dítěte se již počítá s použitím zubní pasty, která obsahuje plnou dávku fluoridů 1450 ppm (tedy jako pro dospělé).

Snažte se o co nejjednodušší a dlouhodobě nejudržitelnější cestu, chceme čištění zubů spíše usnadnit a zefektivnit. Takže poctivé čištění kartáčkem a ideálně i solo (jednosvazkovým/single) kartáčkem v bezpečné poloze pod kontrolou zraku, jednoduše, kvalitně.

Pokud dítě dospěje do fáze, kdy chce opakovat vše co vidí u rodičů, můžete mu pak dát do ruky "vlastní" kartáček a nechat jej učit nápodobou. Líbivé zubní kartáčky, básničky a písničky o čištění zoubků, pochvala od pana zubaře nebo dentální hygienistky, nalepování obrázků do tabulky, tématické přesýpací hodiny - to vše je pozitivně motivuje k tomu, aby si zuby čistily rády a dostatečně dlouho. Ačkoliv televizory a tablety se zpravidla snažíme u dětí spíše omezovat, puštění oblíbené pohádky nebo videa je také skvělou motivací. Vždyť nikde není psáno, že se zuby musí čistit v koupelně. Dovolte dítěti hrát si s kartáčkem ve vaně při koupání. Jde o to, udělat z čištění zubů běžný denní zvyk, ne ošklivou povinnost. Vymyslete v podstatě cokoliv, jen dítě nestrašte vrtáním a bolestí u zubaře.


Pokud pozitivní motivace selhává, snahu o důkladné vyčištění zubů dítěte nevzdávejte. Mějte na paměti, že čištěním zubů předcházíte nemilým komplikacím. Představte si, že Vaše dítě má rýmu. Vy víte, že mu musíte nos vyčistit odsáním hlenů, protože vysmrkat se ještě samo neumí a protože se mu následně uleví. A tím předejdete případným komplikacím, jako je zánět středního ucha. Představte si, že dítě přebalíte i v případě, že se mu to nelíbí, protože tím zabráníte tomu, aby jeho pokožka byla opruzená. S čištěním zubů to v určitém věku dítěte může být stejné, prostě dítě v potřebnou chvíli nemá zájem o kartáček v ústech. Ano, dítě Vám bude dávat hlasitě najevo, že se mu čištění nelíbí, Vy ale můžete být klidní, že jste udělali maximum pro ústní zdraví Vašeho potomka.


U dítěte, které čištění zubů vzdoruje, je zásadní poloha jak rodiče, tak dítěte. Rodič sedí, dítě leží, hlavu "vklíněnou" mezi stehny rodiče, ruce podvlečené pod stehy - mohou být v pohybu, ale nemohou zasahovat do čištění, pokud dítě kope, může ho rodič přidržet svými lýtky.


Klíčová je pravidelnost, základ je čistit ráno a večer před spaním. Pokud jsou zoubky správně vyčištěné, mohou být poté děti v noci kojené a nemá to vliv na vznik zubního kazu. Problém nastává tehdy, pokud se na zubu ponechá plak s cukry z potravy (nemusíte si hned představovat cukr jako takový, může to být ovoce, sušené ovoce, rohlík, těstoviny, kukuřičné křupky apod.) a do toho mateřské mléko, tam vzniká ideální živná půda pro specifické bakterie, které zapříčiňují vznik zubního kazu. Tyto bakterie využijí jednoduché cukry z potravy a mateřského mléka, zpracují je a vyloučí kyseliny - těmi se zoubek doslova naleptá, demineralizuje se povrch skloviny a tím, zjednodušeně řečeno, postupně vzniká zubní kaz.

Zubní kaz se u dětských zubů rozvíjí velmi rychle, proto je potřeba opravdu pečlivé a hlavně pravidelné čištění již od prvního zoubku. Péče o mléčné (dočasné) zuby je stejně důležitá jako péče o trvalý (stálý) chrup. Mléčné zuby jsou zásadní pro vývoj a růst čelistí, proto jejich předčasná ztráta v důsledku nesprávné péče může vést k ortodontickým vadám. Podstatné je, aby rodiče dočišťovali zuby dětem až do věku 10–11 let, což je věk, do kterého se u dětí stále formuje jemná motorika.


Autor: Aneta Stryjová, DiS., Marta Matušková, DiS., MBA, Vendula Jaklová, DiS.


60 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page