top of page

Nedostatečná dentální hygiena ovlivňuje zdraví člověka!

Aktualizováno: 22. 11. 2023

Asociace dentálních hygienistek ČR (ADH ČR) chce změnit zažitou praxi, kdy dentální hygiena není pouze otázkou krásných a zdravých zubů, ale je prokazatelně klíčovým faktorem pro celkové zdraví člověka. Správná a pravidelná péče o dutinu ústní ovlivňuje nejen orální zdraví, ale i celkové zdraví člověka. I zde platí, že prevence je lepší než léčba a základem prevence současné moderní stomatologie je právě dentální hygiena.


Parodontitida je největším strašákem orálního zdraví

Parodontitida je v dnešní době nejčastějším důvodem ztráty zubů v dospělém věku. V počátečním stadiu je parodontitida bezbolestná. Mezi její příznaky mohou patřit oteklé, zarudlé, krvácející nebo ustupující dásně. To vše by mělo člověka varovat a přivést do ordinace dentální hygienistky. Pokud se parodontitida neřeší, může docházet k pohyblivosti a až ztrátě zubů.


Hlavní příčinou zánětů dásní je zubní plak. Zubní plak je biofilm, který je z velké části tvořen bakteriemi – člověk má pocit, jako by měl na zubech „mechový povlak“. Mikroorganismy v zubním povlaku mohou vést k zánětu dásně. Pozor by měli dávat kuřáci, u kterých je zvýšené riziko rozvoje parodontitidy.

Parodontitida je nejčastějším důvodem ztráty zubů v dospělém věku
Parodontitida je nejčastějším důvodem ztráty zubů v dospělém věku (obrázek: NZIP.cz)

„Nejlepší prevencí je pravidelné, dostatečné a správné čištění zubů. Důležité je osvojit si správnou techniku, která zajistí odstranění nežádoucího plaku ze všech plošek zubu včetně mezizubních prostor. Stále se setkáváme s mýtem, že pro dentální hygienu si vystačíme jen se zubním kartáčkem. Nevystačíme. Jedním z hlavních úkolů specialistů dentální hygieny je seznámit klienta se správnou technikou čištění. Pro zlepšení orálního zdraví populace je klíčové začít s edukací správné techniky čištění již u malých dětí, které si pravidelný návyk teprve osvojují,“ upozorňuje Michal Kalita, DiS., prezident Asociace dentálních hygienistek ČR.

V České republice působí 1455 dentálních hygienistek a hygienistů (zdroj: ÚZIS, 2023). V praxi vidíme, že správná technika dentální hygieny hraje klíčovou roli v uchování ústního zdraví.


Průzkumy potvrdily vliv parodontitidy na různé aspekty zdraví člověka

Dnes existuje již celá řada výzkumných studií, které jednoznačně prokázaly spojení mezi parodontitidou a aterosklerózou, cévními a mozkovými příhodami, cukrovkou, revmatickou artritidou, respiračními onemocněními, chronickými onemocněními ledvin a osteoporózou. Pro těhotné ženy může parodontitida představovat zvýšené riziko předčasných porodů a nízké porodní váhy. Parodontitida může přispívat i ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Pravidelná dentální péče a prevence mohou mít významný vliv na celkovou kvalitu života a snížit rizika spojená s parodontitidou.





543 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

ADH ČR

 

Asociace dentálních hygienistek ČR  z. s

Šimáčkova 9/1450

Praha 7

info@asociacedh.cz

Sekretariát asociace:

Mgr. Tereza Háková +420 776 363 274

asistentka@asociacedh.cz

 

pondělí – čtvrtek od 09 do 17 hod

                  pátek  od 10 do 17 hod

Firma registrována u Městského soudu v Praze

pod spisovou značkou L 10964/MSPH

IČO 70 84 79 24

Bankovní spojení: Fio banka, a.s.

Číslo účtu: 2401544294/2010

Datová schránka: zpxzrpc

Zpracování Cookies dle požadavků GDPR

© 2023 ASOCIACE DENTÁLNÍCH HYGIENISTEK ČR všechna práva vyhrazena. Created by RENOIR spol. s r. o.

  • Facebook
bottom of page