Na začátku bychom si měli vysvětlit PROČ se zuby zbarvují?

Aktualizováno: 15. 2. 2023

Jak člověk stárne, sklovina u zubů se postupně opotřebovává a ztenčuje, čímž se ještě víc zdůrazní žlutý odstín dentinového jádra. Barva zubů je vrozená a hodně individuální. V krčkové oblasti jsou přirozeně tmavší, na řezací hrance mnohem světlejší. Barvou se liší i jednotlivé zuby. Špičáky bývají přirozeně tmavší ve srovnání s předními řezáky. S určitým zabarvením se narodíme a dál záleží na naší životosprávě. Nažloutlé zuby totiž nevypovídají vždy jen o špatné zubní hygieně. Je třeba si uvědomit, že zuby každodenně přicházejí do kontaktu s barvivy a cukry obsaženými ve stravě, nápojích či sladkostech. Jídla a nápoje, které zuby pokrývají nevzhlednou tmavou barvou (čaj, káva, sójová omáčka, colové nápoje, borůvky, červená řepu a červené víno, dále koření jako je kari a kurkuma), většinou známe. Přední místa na této černé (barevné) listině ovšem suverénně obsadily cigarety, dýmky a žvýkání tabáku. Na zabarvení se také může „podílet“ nadužívání antibakteriálních ústních vod s příměsí chlorhexidinu nebo chromogenní bakterie, které tmavé pigmenty vylučují při svém metabolismu na povrch zubů. Všechny tyto aspekty bez správné péče mohou vytvářet na sklovině tzv. Pigmenty. Tyto pigmentové skvrny jdou ve většině případů z povrchu zubu mechanicky profesionálně vyčistit a v estetické stomatologii existuje již mnoho způsobů, jak se ke své přirozeně hezké barvě zubů vrátit, případně ji zesvětlit.

Jednou z nich je šetrná metoda ordinačního pískování zubů tzv. Air Flow. Pokud vám na zubech vznikají tmavé skvrny – pigmentace (diskolorace), které nejdou běžným domácím čištěním odstranit a toužíte po krásném úsměvu, je pískování určené právě vám. Není třeba ihned pomýšlet na klasické bělení zubů jako takové. Technika pískování využívá speciální jemný prášek, který je pod tlakem vody a vzduchu tryskán na zuby, tím je pigment bezbolestně odstraněn a vrátí se původní barva skloviny.

Povrchové zabarvení zubu, bělení zubů

Obrázek 1 – povrchové zbarvení zubů před dentální hygienou

Obrázek 2 – zuby po dentální hygieně ošetřené metodou pískování

Někdy jsou pigmentace důvodem vývojové vady zubu (tetracyklínová antibiotika v dětství, nadužívání fluoridů – fluorosa, horečnatá a infekční onemocnění prodělaná v dětském věku). Tyto pigmentace jsou zabudovány do vnitřní struktury zubu a Air Flow si s nimi poradit nedokáže. Nezoufejte – na řadu přichází profesionální bělení zubů.

Principem bělení zubů je, že intenzivní bělící látka (peroxid vodíku nebo karbamid peroxid) proniká povrchem skloviny do zubu a chemicky reaguje s usazenými pigmenty. Výsledkem je „odbarvení“ – rozložení pigmentů do neviditelného spektra pro lidské oko. Bělení pod dohledem odborníka je jedinou bezpečnou metodou, při níž nedochází k poškození zubní skloviny.

Nesmíme zapomenout, že se vybělí pouze přirozený zub. Výplně a zubní náhrady (korunky, můstky, protézy) nelze vybělit. Vybělit nepůjde ani zub po čištění kořenových kanálků tzv. mrtvý zub.

Profesionální bělení vs. volně prodejné přípravky

Výrobky na bělení zubů jsou považovány za kosmetické přípravky. V EU povoluje legislativa maximální koncentraci peroxidu vodíku podávanou z rukou odborníků na 6% (odpovídá 16% karbamid peroxidu). Volně prodejné bělící přípravky drogeriích, lékárnách a e-shopech nesmí obsahovat peroxid vodíku o vyšší koncentraci než 0,1%. Pokud použijeme bezpečný bělící produkt a budeme správně dodržovat postup, bělení bude účinné a bezpečné. Lepších a stabilnějších výsledků bezpochyby dosáhnete profesionálním bělením zubů pod dohledem dentální hygienistky/sty nebo zubního lékaře.

Oslabuje bělení zuby?

Citlivost zubů je nejčastějším vedlejším účinkem při chemickém bělení zubů. Její intenzita se úměrně zvyšuje s délkou působení a zvyšující se koncentrací konkrétního bělícího gelu. Nemusíte se obávat, tato citlivost je jen přechodná a po ukončení bělícího procesu vymizí. Zvýšená senzitivita zubů se může řešit speciálními přípravky. Pokud je citlivost nesnesitelná, dejte si v bělení pauzu 1–2 dny, než citlivost ustoupí, a potom následně pokračovat.

Optické klamy

Zkuste si někdy vyfotit zuby ve stínu a následně na přímém slunci nebo s bleskem. Rozhodně budou působit světlejší. Intenzita světla, při kterém bělost zubů posuzujeme hraje klíčovou roli. Zvýraznit bělost zubů pomůže dámám i tmavá rtěnka.

Jak hodně bílé zuby mohu mít?

Existují individuální rozdíly v tom, jakého stupně bělosti lze dosáhnout. Myslete také na to, že váš idol bílých zubů, herec nebo zpěvák, nemusí mít své přírodní zuby nutně pouze vybělené, ale může mít zuby proteticky upravené tzv. umělými fazetami z keramiky, které jsou stejně bílé jako umyvadlo v koupelně. Aby zuby působily přirozeně, zkuste dosáhnout stejného odstínu, jako je bělmo vašich očí. Každý člověk dosáhne bodu, kdy už se jeho zuby dále bělit nebudou, což znamená, že nehledě na používaný materiál nebo metodu není možné, aby měl každý stejný odstín bílé. U každého také bělení probíhá jiným tempem. Někteří dosáhnout bílých zubů rychleji, někteří pomaleji. Na začátku si vždy stanovte výchozí odstín svých zubů a ideálně udělejte dokumentační fotku. Budete mít s čím srovnávat výsledky vašeho bělícího procesu.

Jak vybělení dlouho vydrží?

Délka efektu vybělených zubů záleží na individuálních vlastnostech každého z nás, na věku a na stravovacích návycích.

Autor: Aneta Stryjová, DiS. ve spolupráci s vedením ADH

35 zobrazení0 komentářů