top of page

Kdo je dentální hygienistka

Dentální hygienistka je nelékařský zdravotnický pracovník s odbornou způsobilostí k výkonu dentální hygieny. Tato způsobilost se získává absolvováním tříletého studia vyšší odborné školy nebo vysoké školy bakalářského studia.

Po ukončení studia obdrží každý absolvent diplom o ukončení studia. Doklady o dosaženém vzdělání by měly být umístěny v ordinaci na viditelném místě nebo na požádání předloženy, aby každý pacient měl jistotu, že je ošetřován patřičně kvalifikovaným pracovníkem.

Obor dentální hygieny je zahrnut do systému celoživotního vzdělávání. Což znamená, že dentální hygienistka/sta po ukončení studia a po celou dobu své praxe prohlubuje své odborné znalosti a dovednosti, zúčastňuje se odborných školení, praktických kurzů a teoretických seminářů.


Dentální hygieniska

Dentální hygienistka/sta (dále jen DH) úzce spolupracuje se zubním lékařem a ostatními členy dentálního týmu. Pracuje samostatně v zubní ordinaci u stomatologického křesla. DH poskytuje preventivní, terapeutické a vzdělávací služby v oboru dentální hygieny zaměřené na orální zdraví obyvatel.

Dentální hygiena je dynamicky se vyvíjející nelékařský obor, který vznikl v roce 1913 v USA. V ČR se rozvíjí od roku 1996, kdy byla otevřena první škola pro dentální hygienistky v Praze.

Návštěvu dentální hygienistky indikuje zubní lékař v souladu s diagnózou a léčebným plánem plánem pacienta. Jeho nedílnou součástí je tzv. hygienická fáze = návštěva DH. Po ukončení počáteční hygienické fáze přechází pacient do fáze udržovací. Jedná se o systém pravidelných preventivních návštěv tzv. recall, nejčastěji 1x za 6 měsíců.

Proč je návštěva DH důležitá? Na povrchu zubů dochází k tvorbě a usazování různých druhů povlaků:

  1. zubní mikrobiální povlak zvaný plak

  2. jeho zmineralizovaná forma - zubní kámen

  3. pigmenty z barevných nápojů, potravy nebo tabáku

Dlouhodobá přítomnost škodlivého plaku a zubního kamene se významně podílí na vzniku zubního kazu a je hlavní příčinou vzniku zánětu dásní (nejčastější onemocnění v lidské populaci). Chronický zánět dásní vede ke vzniku parodontitidy (laiky označována jako paradentóza). Jak zubní kaz, tak parodontitida vedou v konečném stadiu ke ztrátě zubů. Z toho vyplývá, že se nejedná o primárně dědičná onemocnění, jak se lidé často mylně domnívají, nýbrž o onemocnění způsobená bakteriemi. Známe příčinu a známe také cestu, jak těmto onemocněním předcházet nebo zastavit jejich průběh. Tou cestou je pravidelná profesionální zubní hygiena a správná ústní hygiena v domácí péči, s cílem odstraňovat škodlivé povlaky.

DH je skutečným přítelem pro váš chrup, vyčistí vaše zuby tak, že to opravdu poznáte, a pomůže Vám zorientovat se na trhu pomůcek ústní hygieny.

Kdy začít? Nejlépe v dětském věku, a to od chvíle, kdy je dítě schopno spolupráce (od 3 – 4 let).

Jak poznáme sami, že máme onemocnění dásní?

  • dásně jsou na pohled oteklé, zarudlé, citlivé na dotyk

  • objeví se krvácení dásní při čištění

  • dochází k ústupu dásní a odhalování zubních krčků

  • my nebo naše okolí cítí zápach z úst

Autor: Lenka Velebilová, DiS., v 4/2018 text aktualizovala Klára Havránková, DiS.


69 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

ADH ČR

 

Asociace dentálních hygienistek ČR  z. s

Šimáčkova 9/1450

Praha 7

info@asociacedh.cz

Sekretariát asociace:

Mgr. Tereza Háková +420 776 363 274

asistentka@asociacedh.cz

 

pondělí – čtvrtek od 09 do 17 hod

                  pátek  od 10 do 17 hod

Firma registrována u Městského soudu v Praze

pod spisovou značkou L 10964/MSPH

IČO 70 84 79 24

Bankovní spojení: Fio banka, a.s.

Číslo účtu: 2401544294/2010

Datová schránka: zpxzrpc

Zpracování Cookies dle požadavků GDPR

© 2023 ASOCIACE DENTÁLNÍCH HYGIENISTEK ČR všechna práva vyhrazena. Created by RENOIR spol. s r. o.

  • Facebook
bottom of page