top of page

Jak probíhá ošetření u dentální hygienisky?


1) Vstupní vyšetření

Začíná se vstupním vyšetřením parodontu /závěsný aparát kolem zubů/, kdy se pomocí tzv. probingu /sondování/ měří hloubka prostoru mezi zubem a dásní kalibrovanou sondou. Je-li tento prostor hlubší než 3 mm, mluvíme o parodontálním chobotu nebo kapse /pockets/ a jedná se o paradontózu /patrné též na rtg snímku/. Parodontální kapsy /choboty/ jsou plné škodlivých bakterií, které způsobují poškození závěsného aparátu a ztrátu kosti, ve které jsou zuby ukotveny.


Dále se sledují projevy krvácivosti dásní, které svědčí o probíhajícím zánětu dásní a další patologie. Zjišťuje se přítomnost a množství škodlivých povlaků a hodnotí se stav ústní hygieny. Po zhodnocení stavu se vytvoří hygienický plán a pacient je podrobně informován. Hygienický léčebný plán může být sestaven s potřebou více než 1 ošetření v závislosti na stavu a stupni onemocnění. Např. v případě parodontózy základní ošetření nestačí, provádí se hloubkové čištění většinou ve více návštěvách a v lokální anestezii, kterou aplikuje lékař.


Parodont

2) Profesionální čištění zubů

Následuje profesionální čištění, při kterém se odstraňují všechny škodlivé povlaky z povrchu zubů a poddásněvého prostoru do hloubky 3mm v případě preventivního čištění a pod 3 mm v případě hloubkového čištění. Ošetření probíhá pomocí ručních nástrojů tzv. Gracyho kyret a scalerů, někdy v kombinaci s ultrazvukovými přístroji. Dalšími přístroji, se kterými je možné se setkat v ordinaci DH je Vector /podobný ultrazvuku/ nebo pískovač /Air-flow/.


Poté se vyčistí a vyleští povrch zubů rotačními kartáčky a kalíšky v kombinaci s čistícími a leštícími pastami. Ošetření by mělo být nebolestivé. Někdy se provádí /u dětí téměř vždy/ tzv. fluoridová prevence - aplikují se různé pasty a laky se zvýšeným obsahem fluoridů ke zvýšení odolnosti zubní skloviny vůči zubního kazu.

3) Instruktáž

Nedílnou součástí návštěvy DH je individuální volba a instruktáž techniky čištění, mezizubních pomůcek, popř. výběr dalších pomůcek pro domácí péči.

4) Recall

Po ukončení počáteční hygienické fáze pacient přechází do fáze udržovací = systém pravidelných návštěv. tzv recall. Interval návštěv se stanovuje individuálně. Dle odborných ustanovení by měl každý absolvovat dentální hygienu 1x za 6 měsíců, stejně tak jako preventivní prohlídku u stomatologa. Spolupráce stomatologa a DH je neodlučitelná.


Estetika v ordinace dentální hygieny


Bělení zubů

DH má oprávnění provádět profesionální bělení zubů. Jde o složitý chemický proces, při kterém se vlivem účinné látky /peroxid vodíku nebo karbamid peroxid/ zuby zesvětlují.

Je možno zvolit různé způsoby bělení buď doma /domácí bělení/ nebo v ordinaci /ordinační bělení / nebo lze oba způsoby kombinovat /ordinační bělení s domácí návazností/. O způsobu bělení se rozhoduje individuálně.

V každém případě před zahájením bělení je nutné mít vyjádření ošetřujícího stomatologa, který zhodnotí stav, vyloučí možné kontraindikace a rizika a bělení doporučí.

Základním předpokladem jsou zdravé zuby a zdravé dásně!

Aplikace šperků

Na přání pacienta může DH aplikovat na zub ozdobný malý šperk či kamínek.

Autor textu: Lenka Velebilová, DiS.


74 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

ADH ČR

 

Asociace dentálních hygienistek ČR  z. s

Šimáčkova 9/1450

Praha 7

info@asociacedh.cz

Sekretariát asociace:

Mgr. Tereza Háková +420 776 363 274

asistentka@asociacedh.cz

 

pondělí – čtvrtek od 09 do 17 hod

                  pátek  od 10 do 17 hod

Firma registrována u Městského soudu v Praze

pod spisovou značkou L 10964/MSPH

IČO 70 84 79 24

Bankovní spojení: Fio banka, a.s.

Číslo účtu: 2401544294/2010

Datová schránka: zpxzrpc

Zpracování Cookies dle požadavků GDPR

© 2023 ASOCIACE DENTÁLNÍCH HYGIENISTEK ČR všechna práva vyhrazena. Created by RENOIR spol. s r. o.

  • Facebook
bottom of page