top of page

Jak na správnou ústní hygienu?


Proč? Cílem je mechanické odstranění zubního mikrobiálního povlaku = plaku a zbytků potravy z povrchu zubů a z mezizubních prostorů. Tím zabráníme škodlivému účinku bakterií ze zubního plaku a udržujeme si zuby a dásně zdravé. Naopak nedostatečná ústní hygiena prokazatelně vede ke vzniku zubního kazu, onemocnění dásní a následně celého parodontu.


Čím? Základní pomůckou pro čištění zubů je zubní kartáček, který by měl splňovat následující požadavky:

  • velikost hlavy /pracovní části/ malá

  • měkká /soft/ vlákna, nikdy ne tvrdá!

  • hustě osazená vlákna

  • rovný zástřih vláken

Jak? Existují různé techniky čištění, jejich volba je individuální a provádí ji profesionál v zubní ordinaci. V současnosti je nejčastěji doporučovanou technikou tzv. Bassova modifikovaná technika čištění:

  • Kartáček přiložíme tak, že jeho vlákna směřují v šikmém úhlu /cca 45 °/ k okraji dásní.

  • Na místě provedeme několik jemných, vibračních pohybů, čímž vyčistíme dásňový žlábek.

  • Poté pokračujeme rotačním pohybem doplněným o drobné vibrace směrem ke kousací plošce zubu.

  • Čistíme 2-3 zuby najednou po obou stranách zubního oblouku.

  • Doporučuje se začínat na vnitřních stranách.

  • Po vyčištění vnějších a vnitřních plošek zubů nám zbývají kousací plošky zadních zubů. Ty vyčistíme drobnými vibracemi nebo malými kroužky.

  • Na kartáček nikdy netlačíme. Výměnu provádíme každé 3 měsíce nebo při poškození vláken.

Elektrický kartáček

  • Existuje na trhu již od 60. let minulého století a jeho obliba neustále stoupá. Na našem trhu se můžeme setkat s různými typy jejich technologií: rotační, oscilační a sonické. Jejich bezpečnost a účinnost byla prokázána nezávislými a významnými studiemi, které vyhodnotily sonickou technologii jako technologii s nejnižším rizikem poškození zubů a dásní.

  • Jako přínosné lze používání elektr. kartáčku hodnotit u zdravotně handicapovaných.

  • Vždy je důležité, aby uživatel byl správně instruován a odborně monitorován.

Mezizubní hygiena

Aby ústní hygiena byla opravdu optimální, je nutné vyčistit také mezizubní plošky zubů. K tomu nám běžný kartáček nestačí, a proto je třeba použít pomůcky pro mezizubní hygienu. Zde patří především zubní nit a mezizubní kartáček. Výběr těchto pomůcek je rovněž individuální a proto patří do rukou profesionála v zubní ordinaci, který provede nejen výběr, ale také instruktáž a nácvik správného použití. Obecně platí, že mezizubí je třeba čistit alespoň 1x denně večer nejlépe před čištěním zubů.


Mezizubní kartáčky U mezizubních kartáčků je nejdůležitější správná velikost, protože příliš malý kartáček je neúčinný a příliš velký může působit traumaticky. Rozlišujeme také různé tvary i měkkost a délku vláken. Mezizubní kartáčky s výhodou používáme hlavně v zadních úsecích chrupu. Speciální mezizubní kartáčky, které mají vnitřní drátek potažený plastem, se používají na čištění mezizubí u implantátů.

  • Do mezizubního prostoru kartáček zavádíme pod šikmým úhlem.

  • Po zavedení srovnáme do vodorovné polohy a provedeme čištění pomocí několika jemných pohybů vpřed a vzad.

  • Kartáček používáme jak z vnější, tak z vnitřní strany.

  • V průběhu čištění oplachujeme vodou.


Zubní nit Na použití zubní nitě existují dvě metody:

  • Metoda cívky, kdy namotáme zhruba 50 cm vlákna na prostředníky obou rukou tak, aby vlákno zůstalo napnuté při dotyku palců. Následně uchopíme nit mezi palce a ukazováky ve vzdálenosti cca 2mm a pilovitými pohyby opatrně zavádíme přes bod kontaktu až do poddásňového prostoru. Napnutou nití „obejmeme“ zub a pohybem vzhůru a dolů stíráme plak z postranní plošky. Totéž provedeme u sousedního zubu a poté vlákno pilovitými pohyby vyjmeme. Použitý úsek nitě se obtočí kolem pravého prostředníku a stejná část se odmotá z levého. Ukazováky a palce používáme různě dle potřeby čištěného prostoru.

  • Metoda smyčky spočívá v tom, že odmotáme 25-30 cm vlákna, oba konce spojíme uzlem, čímž vznikne smyčka, kterou kolem prstů neomotáváme, ale pouze uchopíme mezi palce a ukazováky a dále postupujeme stejně jako v předchozím případě.

Nesprávné použití zubní nitě může působit traumaticky. Chemické prostředky ústní hygieny Zubní pasty, zubní gely a ústní vody patří mezi oblíbené doplňky ústní hygieny. Jejich použití však není nezbytné, protože základem ústní hygieny je odstraňování zubního plaku mechanicky pomocí kartáčku a mezizubních pomůcek.

  • Zubní pasty - jsou účinným a nejrozšířenějším chemickým pomocníkem při každodenní ústní hygieně. Jejich účinek může být kosmetický, terapeutický a farmakologický.

  • Ústní vody - jako doplňky ústní hygieny ve formě roztoků lze v souvislosti s obsahem účinných látek rozdělit na antimikrobiální, fluoridové, adstringentní a kosmetické. O jejich používání je nejlépe poradit se se zubním profesionálem.

Speciální pomůcky ústní hygieny

  • Speciální kartáčky, mezizubní kartáčky a zubní nitě na implantáty, můstky a rovnátka

  • Solo - jednosvazkový kartáček

  • Speciální zubní kartáčky na čištění snímacích zubních náhrad

  • Ústní irigátory

Na závěr lze dodat, že na trhu existuje nepřeberné množství prostředků a pomůcek pro ústní hygienu, informujte se při pravidelných návštěvách ordinace dentální hygieny. V každém případě platí, že správná ústní hygiena doma v kombinaci s pravidelnou profesionální hygienou a pravidelnými prohlídkami u stomatologa je jediná správná cesta k orálnímu zdraví.

Výsledky pravidelných návštěv u DH


Záněty dásní se léčí a počínající parodontóza se zastavuje. U středního či pokročilého stádia parodontózy se zabrání zhoršování onemocnění, prohlubování parodontálních kapes, eliminují se zánětlivé procesy a udrží se stav současný. Zachráněné zuby mohou vydržet po celý život. Pravidelná profesionální zubní hygiena a správná ústní hygiena v každodenní domácí péči jsou nezbytné pro úspěch veškeré stomatologické péče.


V neposlední řadě je třeba zmínit pozitivní vliv na celkové zdraví. Je vědeckými výzkumy prokázáno, že přítomnost škodlivých bakterií v dutině ústní a zánětlivé procesy probíhající v ústech mají přímou souvislost se vznikem některých celkových onemocnění nebo průběh těchto onemocnění zhoršují /srdečně-cévní choroby, chronická respirační onemocnění, cukrovka, osteoporóza, předčasné porody/. Z toho jednoznačně vyplývá, že pečujeme-li o své zuby, přispíváme tím pozitivně i k celkovému zdraví.

Text zpracovala: Lenka Velebilová, DiS., bývalá členka prezidia ADH ČR, nyní revizorka ADH ČR Videa poskytla: Bc. Jana Smažíková, člen přípravného výboru prezidia ADH ČR



24 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

ADH ČR

 

Asociace dentálních hygienistek ČR  z. s

Šimáčkova 9/1450

Praha 7

info@asociacedh.cz

Sekretariát asociace:

Mgr. Tereza Háková +420 776 363 274

asistentka@asociacedh.cz

 

pondělí – čtvrtek od 09 do 17 hod

                  pátek  od 10 do 17 hod

Firma registrována u Městského soudu v Praze

pod spisovou značkou L 10964/MSPH

IČO 70 84 79 24

Bankovní spojení: Fio banka, a.s.

Číslo účtu: 2401544294/2010

Datová schránka: zpxzrpc

Zpracování Cookies dle požadavků GDPR

© 2023 ASOCIACE DENTÁLNÍCH HYGIENISTEK ČR všechna práva vyhrazena. Created by RENOIR spol. s r. o.

  • Facebook
bottom of page