top of page
Obrázek autoraLenka Velebilová, Dis.

ISDH a sněm IFDH 2024



Ve dnech 8. - 10. 7. 2024 se v hlavním městě Jižní Koreje, Soulu konalo zasedání Sněmovny delegátů Mezinárodní federace dentálních hygienistek (IFDH).

IFDH je mezinárodní nezisková organizace sdružující národní asociace dentálních hygienistek z celého světa, byla založena v Oslu roku 1986.  


Sněmovna delegátů IFDH


Zasedání Sněmovny delegátů IFDH se koná vždy bezprostředně před každým mezinárodním sympoziem dentální hygieny (ISDH). Účastní se ho zástupci každé řádné členské asociace spolu s 5 členným představenstvem a výkonným ředitelem IFDH. Letos bylo přítomno 29 delegátů ze 20 zemí. Za ADH ČR se zúčastnila delegátka Lenka Velebilová, DiS.

Meeting začal seminářem “Association Leadership for the Future”. V dalších dnech se pokračovalo projednáváním důležitých témat souvisejících s agendou IFDH, byla zvolena nová prezidentka IFDH Jill Rethman a noví členové představenstva. Bylo schváleno členství v IFDH pro zubní terapeuty a pro zubní terapeuty orálního zdraví. Každý delegát přednesl tzv.  „Country Report“ - zprávu o činnosti jednotlivých asociací, níže můžete nahlédnout na zprávu o ADH ČR.




Dále byla zvolena hostitelská země pro konání ISDH 2030 - nizozemské město Rotterdam. Ve středu 10.7. po obědě byl meeting ukončen a všichni delegáti se přemístili do centra Soulu do blízkosti konferenčního centra COEX, místa konání ISDH.


ISDH Mezinárodní sympozium


Mezinárodní sympozium dentální hygieny ISDH se koná každé 2 roky pod záštitou IFDH s cílem poskytnout fórum pro porozumění a diskusi o tématech týkajících se dentální hygieny. Letošní ISDH bylo slavnostně zahájeno 11. 7. 2024 na téma: “Dental Hygienists, the Center of Oral Health”. Toto téma zdůrazňuje klíčovou roli dentálních hygienistek v rámci prevence a podpory orálního zdraví.  



Třídenní program zahrnoval 18 odborných přednášek od vybraných expertů, 76 odborných prezentací, 137 posterů a 12 komerčních prezentací. Přednáškový program ISDH zahrnoval čtyři podtémata:

 

1. Collaboration

Zaměření na spolupráci a komunikace s pacienty, kolegy a dalšími odborníky s cílem naplňovat roli dentální hygienistky v rámci zlepšování orálního zdraví veřejnosti.

2.Reimaginaion

Zaměření na inovace a nové technologie v oblasti dentální hygieny, včetně výzkumu, vzdělávání a klinických aspektů.

3.Optimization

Zaměření na to, jak dosáhnout optimálního pracovního výkonu prostřednictvím zvýšení odbornosti dentálních hygienistek

4.Equality

Zaměření na orální péči o oslabené skupiny obyvatel jako jsou kojenci, děti, starší osoby, těhotné ženy, osoby se zdravotním postižením a osoby vyžadující zvláštní péči.

 

Na přípravě akademického programu se podílela mezinárodní vědecká komise, korejská organizační komise a recenzenti abstraktů. Vybraní delegáti IFDH v průběhu programu pomáhali jako předsedové přednáškových sekcí. Vědeckou radou byla vybrána jako předsedkyně jedné z přednáškových sekcí a moderátorka naše delegátka, Lenka Velebilová, DiS. Všechny přednášky měly vysokou odbornou úroveň, vše bylo dokonale zajištěno organizačně i technicky.  Zajímavými tématy byly např. vliv spánkové apnoe na orální zdraví, nebo využití umělé inteligence při detekci plaku. Zajímavá byla přednáška Claire McCarthy z Kings College v Londýně, kterou jsme měli možnost vidět na Jarní konferenci ADH ČR v roce 2023.


Součástí sympozia byl také prostor pro vystavovatele, kde bylo zastoupeno mnoho známých značek, mezi nimiž nechyběly také značky partnerů naší asociace. Zastoupeno bylo i mnoho značek pro nás neznámých, např. Oralbionne Check, firma vyrábějící testy na kvantifikaci orálních patogenů za použití speciální ústní vody. Hlavním partnerem ISDH byla společnost Haleon.

Zajímavým zpestřením byla kulturní zóna, kde si návštěvníci mohli zakoupit různé suvenýry, vyzkoušet si vyhlášenou korejskou kosmetiku nebo se obléknout do tradičního korejského oděvu hanbok. 


Účastníci sympozia měli možnost získat cenné odborné poznatky a zažít přátelská setkání v mezinárodní společnosti, a to vše v jedinečné atmosféře, která vládla po celé tři dny. Účastníků bylo celkem 1253 ze 36 států a kromě dentálních hygienistek to byli také zástupci vzdělavatelů, zubních lékařů a dalších zubních profesionálů dentálního týmu.


Na slavnostním zakončení Mezinárodního sympozia dentální hygieny byli vyhlášeni vítězové soutěžních programů IFDH:

IFDH Impact Awards – oceňuje členské asociace za nejlepší preventivní program, který podpořil zlepšení orálního zdraví občanů v dané zemi (sponzor Colgate).

IFDH Innovation Awards – oceňuje dentální hygienisty za inovativní projekty zaměřené na nové technologie a léčebné postupy (sponzor Haleon).

IFDH Social Responsibility Awards – oceňuje projekty zaměřené na zlepšení orálního zdraví ohrožených skupin obyvatel (sponzor Dentspy-Sirona).

World Dental Hagienists Awards – oceňuje dentální hygienistky, které významně přispěly k rozvoji vědy o dentální hygieně nebo k rozvoji poznatků směrem k pacientům a široké veřejnosti (sponzor Sunstar).


Příště můžete být mezi oceněnými i Vy! Přihlásit se můžete zde: https://ifdh.org/world-dental-hygienist-awards/


Dále byly uděleny ceny za nejlepší postery a nejlepší prezentace.


Odstupující prezidentka IFDH Wanda Fedora poděkovala hostitelské korejské asociaci dentálních hygienistek a všem organizátorům za skvěle odvedenou práci a za nezapomenutelné zážitky, které v každém z účastníků navždy zůstanou. Wanda se rozloučila a symbolicky zakončila své funkční období předáním „žezla“ novému vedení v čele s novou prezidentkou Jill Rethmann z USA.


Samotný závěr se nesl v duchu pozvání na ISDH 2026, které se bude konat 9.-11. 2026 v italském Miláně. Podle prezentace italských organizátorů se máme na co těšit a hlavně to budeme mít mnohem blíže. Bude nás tam více hygienistek z ČR…?

 

 Lenka Velebilová, DiS.




44 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page