top of page

Dentální hygiena u dětí s mentálním handicapem

Aktualizováno: 17. 10. 2023

Správná zubní péče je jediný způsob, jak předejít nejčastějším onemocněním v dutině ústní – zubnímu kazu, zánětu dásní a parodontóze. Tyto nemoci způsobují bakterie, které v ústech každého člověka přirozeně žijí a neškodí nám, pokud jim nedáme šanci, aby se přemnožily. Zubní plak, který se na zubech usazuje, je společenstvím těchto bakterií.


Pokud je pravidelně a důkladně ze zubů neodstraňujeme, přemnožují se a produkují škodlivé látky, které ničí samotný zub nebo dáseň či kost, ve které je zub uchycen. Rodiče jsou zodpovědni za to, v jakém stavu mají děti zuby. Handicapované děti potřebují zoubky stejně jako děti zdravé. Určitě to není snadné, ale důsledná každodenní péče, vydržet a nenechat se odradit, je tou nejlepší prevencí bolesti a ošetření v celkové narkóze.


Zdravotní péče se odvíjí individuálně od stupně postižení a často je jediným řešením právě celková anestezie. Spousta klientů si nechá zuby opatrně zkontrolovat, ale už lékaři nedovolí samotný zákrok, kterým může být i obyčejné odstranění zubního kamene. Pro rodiče je velmi obtížné takové ošetření vůbec sehnat, protože ordinace odmítají nespolupracující pro náročnost zákroku nebo nedostatek kapacity. Když už se jim to podaří, musí se připravit na dlouhé čekací lhůty v řádu měsíců a vynaložené finanční náklady.



DH Spectrum je pravidelný odborný elektronický magazín vydávaný Asociací dentálních hygienistek ČR k problematice dentální hygieny. Distribuce členům Asociace DH ČR a studentům škol oboru dentální hygiena.


Publikovaná témata v čísle 04/2022:
























49 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

ADH ČR

 

Asociace dentálních hygienistek ČR  z. s

Šimáčkova 9/1450

Praha 7

info@asociacedh.cz

Sekretariát asociace:

Mgr. Tereza Háková +420 776 363 274

asistentka@asociacedh.cz

 

pondělí – čtvrtek od 09 do 17 hod

                  pátek  od 10 do 17 hod

Firma registrována u Městského soudu v Praze

pod spisovou značkou L 10964/MSPH

IČO 70 84 79 24

Bankovní spojení: Fio banka, a.s.

Číslo účtu: 2401544294/2010

Datová schránka: zpxzrpc

Zpracování Cookies dle požadavků GDPR

© 2023 ASOCIACE DENTÁLNÍCH HYGIENISTEK ČR všechna práva vyhrazena. Created by RENOIR spol. s r. o.

  • Facebook
bottom of page